Sebab urat kaki, gejala dan ciri-ciri penghapusan

Varises kaki

Urat – salah satu yang tertua dari semua penyakit diketahui manusia.

Ia telah disebutkan dalam karya-karya allah swt, kecergasan, tab spa, Paracelsus dan legenda lain penyembuh, dan Italian ilmuwan Marcello Malpighi setia kerjanya bertahun-tahun.

Patologi boleh menyentuh apa-apa bagian dari tubuh di mana ada urat besar (perut, esofagus, buah zakar lelaki), tetapi adalah yang paling biasa urat kaki yang lebih rendah. Bicara tentang punca urat, diagnosis dan penghapusan.

Pada urat kaki yang lebih rendah

Varises adalah ireversibel dilatasi disebabkan gangguan injap terlibat dalam mekanisme peredaran darah urat kaki. Di bawah normal kontraksi dan relaksasi otot darah bersungguh-sungguh bergerak naik dari injap untuk injap, tetapi pengembangan urat injap tidak lagi dekat dan aliran darah melambatkan, yang membawa kepada pelbagai klinis gejala-gejala.

Selepas itu, dinding vena menjadi lemah dan tipis, dan mereka tetap jadi walaupun selepas peningkatan peredaran darah.

Menurut statistik, gejala varises di kaki hari ini menderita setiap orang kesepuluh dan setiap wanita ketiga berumur 30-40 tahun. Antara negara-pemimpin di kelaziman penyakit negara-negara maju Eropah, di mana ia didiagnosis di 30-40% penduduk; kurang sering urat ditemui di Afrika dan Asia (tentang 0.1%).

Mengapa muncul faktor risiko

Penyebab penyakit yang tidak dikenali, tapi kebanyakan profesional condong ke arah keturunan teori: orang yang dalam keluarga ada kes vena, berisiko. Juga faktor yang memicu perkembangan patologi termasuk:

 • seks. Wanita yang terlibat dengan urat ke tahap yang lebih besar daripada orang – ini adalah kerana untuk meningkatkan vena beban semasa mengandung dan melahirkan anak, dan ubat-ubatan hormon;
 • tabiat buruk dan berat badan yang berlebihan. Merokok, yang berlebihan makanan berlemak dan alkohol mempunyai kesan yang negatif pada peredaran darah dalam tubuh, meningkatkan beban pada urat dan bisa menyebabkan pelanggaran;
 • keadaan bekerja. Orang-orang yang kerana keunikan profesinya dipaksa untuk berdiri atau untuk duduk untuk waktu yang lama (rambut, penjual, pelayan, pejabat pekerja) menderita dari penyakit ini lebih sering daripada yang lain;
 • fizikal yang berlebihan pengerahan tenaga. Satu lagi kategori orang-orang yang berada pada risiko mendapat urat – mereka terlibat dalam kerja fizikal yang berat atau beberapa kuasa sukan (contohnya angkat berat);
 • pakaian tidak nyaman atau kasut. Ketat, mengekang pakaian dan sepatu dengan sepatu hak tinggi juga menyumbang untuk orang miskin vena aliran darah.

Klasifikasi

Yang paling kerap (dalam 75-80% kes) penyakit ini memberi kesan batang dan cabang urat saphenous besar di 5-10% – kecil saphenous, dan 7-10% daripada pesakit, proses yang terlibat kedua-dua urat.

Itu klinis tentu vena kaki yang lebih rendah membezakan dua bentuk dan empat kumpulan.

Bentuk:

 • turun proses memanjangkan turun dari atas besar femoral urat, awal di mulut;
 • semakin meningkat – penyakit ini bermula pada kaki dan disebabkan oleh gangguan injap alat dalam urat.

Kumpulan:

 • subkutan atau suntikan patologi, tidak dibebani dengan vena pelepasan;
 • segmen dengan refluks dangkal dan perforant urat;
 • biasa dengan refluks vena (dangkal dan perforant urat);
 • sambungan dengan refluks di dalam urat.

Menurut tahap vena ada empat peringkat utama urat:

 • 0 – gejala boleh hadir, tetapi ia tidak jelas, kaedah diagnostik;
 • Aku – peringkat ini mempunyai ciri-ciri sementara bengkak, sindrom "kaki berat", penampilan "labah-labah urat;
 • II – kemunculan berterusan edema yang muncul di waktu malam hari, perubahan warna kulit, eksim;
 • III – hadapan piala borok, termasuk bukan penyembuhan.

Bahaya dan komplikasi

Risiko untuk kesihatan dan nyawa pesakit bukan penyakit itu sendiri tetapi komplikasi ia sebab-sebab. Ini termasuk malnutrisi kulit, yang mungkin bentuk piala borok dan erysipilatous radang, dan yang paling berbahaya komplikasi thrombophlebitis. Ia membawa kepada meningkat trombosis, menyebabkan pembekuan darah, memecahkan jauh dari dinding vena, boleh mengganggu fungsi organ-organ dalaman, dan dalam kes yang paling teruk menyebabkan kematian pesakit.

Di samping itu, mengembang kapal dengan dinding tipis di risiko kerosakan mekanikal, dapat menyebabkan pendarahan serius.

Gejala

Buncit pembuluh darah dalam urat kaki

Gejala pertama yang berat dan keletihan di kaki, yang biasanya muncul di malam hari dan penurunan dalam kedudukan yang acuh tak acuh. Vienna memperoleh yang mengandung warna dan menekankan pada permukaan kulit, ada "labah-labah urat" (web pembuluh darah melebar melihat melalui kulit), dan ciri-ciri yang vena corak akan hilang, jika anggota badan untuk dibesarkan di atas (sebagai contoh, meletakkan di atas kerusi).

Lama-kelamaan, urat menjadi lebih disebut, muncul dalam bentuk kecil bintik-bintik atau konglomerat besar.

Gejala yang tidak menyenangkan meningkatkan dan mengganggu pesakit bahkan di malam hari, muncul bengkak tisu lembut, yang paling sering di kaki, kaki dan kaki serta rasa kenyang di kaki dan di otot betis.

Dalam ketiadaan yang mencukupi rawatan urat berlangsung, kulit menjadi kering, ia muncul seal dan bintik-bintik hitam, dan kemudian piala borok. Dengan pembangunan thrombophlebitis urat menjadi merah terang, benang dan menyakitkan ketat pada rabaan.

Bila saya perlu hubungi doktor?

Banyak orang-orang yang mengabaikan pertama tanda-tanda vena, mengambil mereka biasa keletihan. Ini sangat merumitkan penyakit dan boleh menyebabkan kesan yang sangat serius, jadi kepada dokter-phlebologist harus dirawat segera setelah timbulnya gejala – perasaan tetap keletihan dan berat kaki, perubahan warna urat dan kulit, bengkak, "vaskular tanda bintang", dan lain-lain.

Sering, untuk gambaran yang lebih jelas daripada pesakit penyakit perlu melihat pakar lain: ahli terapi, ahli kebidanan, vaskular bedah.

Diagnosis

Ultrasound untuk mengenal pasti terlibat urat

Diagnosis "urat anggota bawah" menimbulkan setelah pemeriksaan yang menyeluruh, termasuk:

 • Umum analisis darah – bilangan eritrosit, thrombocytes, sel-sel darah putih dan hemoglobin tahap itu adalah mungkin untuk hakim pelanggaran pembekuan darah dan radang;
 • ultrasound adalah yang paling efisien cara untuk mengenal pasti kapal berpenyakit dan kawasan urat;
 • rheovasography dijalankan untuk menentukan malnutrisi tisu dengan darah (yang dipanggil rheographic indeks), yang boleh digunakan untuk menentukan peringkat penyakit;
 • venography, di mana urat disuntik ejen sebaliknya, dan kemudian, dengan bantuan alat x-ray anggaran negeri vena sistem;
 • fisiologi sampel (sampel Troyanova-Trendelenburg, paduan Gackenbruch) memberikan wawasan pada fungsi injap peralatan dangkal urat.

Rawatan

Di peringkat awal urat ia boleh ditangani dengan kaedah konservatif seperti ubat-ubatan, menggunakan salep dan gel, memakai pakaian mampatan, senaman yang sederhana. Untuk pembetulan kosmetik kecacatan pada pesakit boleh disarankan minimal pembedahan atau rawatan laser.

Dalam kes yang lebih maju, urat boleh dikeluarkan hanya oleh campur tangan, dan bentuk yang dipilih secara individu untuk setiap kes khusus.

Ramalan dan langkah-langkah pencegahan

Seperti urat adalah sebuah proses yang tidak boleh diubah, untuk pemulihan penuh dalam hal ini, bagaimanapun. Tetapi dengan diagnosis, mencukupi perawatan dan pencegahan pesakit boleh benar-benar menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dan menjalani kehidupan yang normal.

Antara langkah-langkah pencegahan vena urat termasuk gaya hidup yang sihat, makan hak dan mengelakkan tabiat berbahaya. Orang-orang, dipaksa oleh profesional mereka aktiviti untuk masa yang lama untuk berada di posisi yang sama, ia adalah disarankan untuk menghindari lintasan anggota badan, dari waktu ke waktu untuk melakukan latihan mudah untuk bengkok dan meluruskan kaki dan melakukan cahaya untuk meningkatkan peredaran.

Dalam masa lapang saya sesering mungkin untuk membuat berjalan di udara segar dan melibatkan diri dalam aktiviti fizikal sederhana.

Penolakan tinggi tumit

Wanita yang ikuti fesyen atau bisnis pakaian kod dan sentiasa berjalan dalam tinggi tumit, harus dari waktu ke waktu untuk mengubah mereka untuk lebih selesa kasut.

Yang sama berlaku untuk tidak selesa pakaian, karena walaupun mengganggu seluar dalam boleh sebab penglihatan peredaran dan penampilan varises di kaki dalam wanita.

Varises kaki yang lebih rendah kini dianggap penyakit yang meluas, yang sering tidak melampirkan banyak kepentingan.

Ia adalah penting untuk diingat bahwa ini tidak memberi tumpuan kepada kesihatan kaki mereka boleh kos orang yang tidak hanya cacat, tetapi juga kehidupan, sementara di peringkat awal urat agak berjaya boleh disembuhkan dengan kaedah yang paling mudah.