Urat varikos

Vena varikos pada bahagian bawah kaki adalah masalah yang sangat mendesak pada zaman kita. Untuk memahami mengapa penyakit ini berkembang dan bagaimana ia dapat disembuhkan, perlu mengingat ciri-ciri anatomi struktur sistem peredaran darah.

Apa itu vena varikos dangkal?

Tugas utama sistem vena kaki adalah untuk mengangkut darah dari bawah ke atas. Untuk melakukan ini, terdapat injap di urat - mereka mengarahkan darah dari kaki ke jantung.

Selain itu, untuk berfungsi dengan baik, kapal dibahagikan kepada 3 kumpulan:

  • Permukaan. Mereka terletak berdekatan dengan kulit dan paling kerap mengalami vena varikos.
  • Jauh. Kumpulan kapal ini terletak di antara serat otot.
  • Yang lain. Tugas mereka adalah untuk menyediakan komunikasi antara kapal dangkal dan dalam.

Mengapa vena varikos dangkal berkembang?

penyebab perkembangan vena varikos

Kapal boleh bertambah diameter beberapa kali dari masa ke masa.

Proses ini dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti:

  • Keturunan. Tetapi hanya satu latar belakang genetik yang tidak mencukupi untuk perkembangan patologi. Sikap bertanggungjawab terhadap pencegahan penyakit dapat mencegah perkembangan vena varikos.
  • Kehamilan, kelahiran anak, menopaus, atau mengambil ubat hormon. Selalunya alasan ini menjadi asas bagi pembentukan penyakit pada wanita.
  • Gaya hidup pasif. Semakin kurang otot betis, semakin tinggi peluang untuk mengembangkan vena varikos.

Bagaimana vena varikos dangkal dimanifestasikan?

Gejala penyakit boleh dibahagikan kepada luaran (kosmetik) dan asas. Manifestasi luaran vena varikos dari urat dangkal termasuk urat varikos, urat memutar pada kaki, perubahan pada kulit (pigmentasi dan kekeringan di kawasan pergelangan kaki sangat ketara - kulit sensitif dan nipis).

Gejala utama merangkumi:

  1. Kesakitan dan sensasi "kaki berat"
  2. Bengkak. Kadang-kadang bengkak sangat teruk sehingga saiz kasut yang biasa menjadi kecil.
  3. Kaki gatal dengan urat varikos.
  4. Pembuluh darah di kaki berdenyut.

Apakah bahaya vena varikos dangkal?

komplikasi urat varikosBahaya bukan terletak pada penyakit itu sendiri, tetapi dalam komplikasinya.

Dengan vena varikos, kemungkinan mengembangkan pembekuan darah di saluran meningkat beberapa kali. Sekiranya gumpalan darah terbentuk di urat kaki dan terputus dari dinding vena, maka dengan aliran darah ia dapat masuk ke saluran paru-paru dengan mudah. ​​

Arteri pulmonari yang tersekat sering membawa maut. Di samping itu, ulser trofik sering terbentuk di pergelangan kaki. Kemasukan jangkitan dalam kes ini membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan (suppuration, sepsis).

Bagaimana merawat urat varikos dangkal?

Vena yang melebar tidak dapat diperbaiki. Untuk melancarkan peredaran darah, perlu dilakukan penyingkiran saluran darah secara radikal. Nasib baik, urat dangkal yang melebar kini mudah dikeluarkan.

Tenaga laser dan RF digunakan untuk tujuan ini. Semasa penyingkiran, pesakit tetap sedar dan tidak merasakan apa-apa (ini mungkin dilakukan melalui penggunaan anestesia tempatan). Di samping itu, anda boleh pulang ke rumah sejurus selepas operasi, dan kaedah sedemikian tidak meninggalkan jejak prosedur.

Selain campur tangan pembedahan, pil yang baik untuk vena varikos, skleroterapi, krim kaki dan salap, serta resipi untuk ubat tradisional juga digunakan. Di antara kaedah-kaedah ini, perlu dinyatakan skleroterapi sebagai kaedah inovatif untuk memerangi urat varikos awal. Dengan pertolongannya memungkinkan untuk bertindak pada vena varikos dan kapilari kecil.

Vena varikos dangkal boleh dan harus dicegah. Untuk melakukan ini, bergerak aktif, makan dengan betul dan jangan lupa untuk mengunjungi ahli phlebologist 2 kali setahun untuk pemeriksaan rutin dan diagnosis keadaan saluran kaki.